دامنه چیست؟ + اصطلاعات دامنه به صورت کامل
منظور از دامنه سایت چیست؟
شاید شما هم بار ها اسم دامنه را در ریاضی و فیزیک شنیده باشید، ببینید زمانی که شما برای اولین بار قصد دارید یک وبسایت راه اندازی کنید طبیعتاً با بعضی از لغات و اصطلاحات آشنایی ندارید. دامنه یا دامین یکی از اولین کلماتی است که شما با آن مواجه میشوید . فهمیدن مفهوم دامنه اصلاً کار سختی نیست؛ من در این مقاله قصد دارم خدمت شما دوستان عزیز وبسایت ویرآموز، به بیان مفهوم دامنه و نحوه کاربرد آن بپردازم.
خوب بیایید با هم ببینیم دامنه چیست و چگونه کار میکند؟
دامنه همان نام برند شما میباشد؛ به واسطه دامین، میتونید مشخص کنید که در محیط اینترنت در حال انجام چه فعالیتی هستید. بهبیان دیگر شما اگر دارای یک کسب وکار فیزیکی هستید، مسلماً این کسبوکار شما دارای یک آدرس است که کاربران یا حالا مشتریان به واسطه ی آن آدرس، شما را پیدا می کنند؛ و به همین شکل کسبوکار اینترنتی شما هم حتماً باید یک آدرس داشته باشد.
اما برخی از کاربران تازه کار، نام دامنه را با هاست اشتباه میگیرند و معنی دقیق دامنه را نمیدانند. در این آموزش قصد داریم به صورت کامل نام Domain را تعریف کنیم و روش کار با آن را توضیح دهیم.
دامنه یا دامین (Domain) چیست؟
دامنه یا دامین (Domain) همان آدرسی هست که شما با وارد کردن آن در مرورگرتان، وارد یک سایت می شوید. مثلا : www.viramoz.com با توجه به اینکه اینترنت بهعنوان یک شبکه جهانی، از سایتها و صفحات های وب متعددی تشکیلشده است؛ هرکدام از این شبکهها، دارای URL و آدرس مخصوص به خود هستند؛ و از این طریق است که کاربران و اینترنت قادر به شناسایی شما هستند. اجازه دهید دامنه را به زبان ساده تر توضیح دهیم؛ تصور کنید شما قصد دارید یک کسب و کار راه اندازی کنید، برای اینکه کسب و کار شما درآمد مناسبی داشته باشد، باید آن را در یک منطقه مناسب و یک آدرس سر راست که مشتری شما آن را به خاطر بسپارد راه اندازی کنید.
یک آدرس، که ویژگی اصلی آن این باشد که کاربر شما بدون دردسر بتواند آن را بیابد و ترجیح دهد به جای اینکه به محل کسب و کار رقیب شما در حوزه کارتان برود، پیش شما بیاید چون شما یک آدرس راحت دارید که مشتری شما آن را به خاطر می سپرد و احتیاجی نیست خودش را به دردسر بیندازد و همان طور که میدانید، این آدرس مخصوص کسب و کار شما می باشد. مثلا: تهران، خیابان پنجم، پلاک ۳. پس این آدرس فقط و فقط برای شما می باشد و فرد دیگری نمی تواند از آن برای کسب و کار خودش استفاده کند.
آدرس کسب و کار در دنیای اینترنت
در دنیای اینترنت هم همین است شما وقتی تصمیم به راه اندازی یک وبسایت میکنید، قبل از هرچیزی باید یک آدرس طولانی نباشه، قابل حفظ باشه و ۱۰۰ البته منحصر به فرد نسبت به سایر آدرس ها داشته باشید که وقتی مشتری یا کاربر شما، آن را در مرورگرش تایپ میکند، سایت شما نمایش داده شود، البته انتخاب نام دامنه یه کار کاملاً تخصصی است، پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر مقاله آموزش انتخاب نام دامنه را مطالعه کنید.
نام دامنه چیست؟
دامین، دامین اسمی است که در ایران، بجای واژه (Domain) از آن استفاده میکنند، اما این واژه در فرهنگ لغت فارسی “گسترده” ترجمه شده است ولی در دنیای وب قضیه فرق میکند و شرکت های میزبانی ابری ، از آن برای حفظ و نگهداری وب سایت شما استفاده میکند ، البته نام دامنه در واقعه یک ip است که توسط پروتکل DNS، که کار اصلی آن تبدیل IP به اسم است، آن ip شما به یک آدرس که دامنه نامیده می شود، تبدیل شده است.
ip چیست؟
همان طور که در ابتدای مقاله، راجبِ آدرس کسب و کار صحبت کردیم و گفتیم که باید آدرس شما منحصر به فرد باشد، شما یک کد پستی اختصاصی هم دارید، که در دنیای اینترنت به کد پستی، IP میگویند که توسط پروتکل DNS، به اسم تبدیل شده است. مثلاً اگر این ای پی را ۱۷۲.۲۱۷.۱۸.۱۴۲ در مرور گر وارد کنید، گوگل نمایش داده میشود. در واقع این ip آدرس (google.com) است.
پس تا اینجا فهمیدیم که هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP مخصوص به خود میباشد، که از این آدرس، جهت شناسایی آن استفاده میشود. این آدرس شامل یک سری از اعداد است. اما همون طور که مشاهده می کنید، به یاد داشتن یک آدرس IP به دلیل اینکه از مجموعهای از اعداد تشکیلشده هم برای خودمان و هم برای کاربران کار سختی است. به همین دلیل است که از دامنه استفاده میشود.
اما روی کار آمدن دامنه، باعث شد که کاربران بتوانند، سایت مد نظرشان را به راحتی پیدا کنند؛ و به اینترتیب، دیگر نیاز به حفظ کردنِ یک سری اعداد طولانی نیست. شما میتوانید نام دامنه مد نظرتان را، در نوارِ آدرس مرورگر خودتان نوشته و آن را همیشه به یاد داشته باشید. بهعنوانمثال: www.viramoz.com
نحوه فراخوانی نام دامنه
وقتی که نام دامنه مد نظرتان را در مرورگر خود وارد میکنید، چه اتفاقی میافتد؟
مرورگر شما یک درخواست به سمتِ سرورهایِ جهانیِ کارگذارانِ نام های دامنه و یا همان Domain Name System ارسال میکند. سپس این سرورها، به دنبال سرورهای مرتبط با دامنه درخواستی میگردند و درخواست شما را به سمت آنها ارسال میکنند.
این Name Server ها، کامپیوترهایی هستند که برای مدیریت اینکار در شرکت های هاستینگ در نظر گرفته شده اند. حال شرکت هاستینگ شما، درخواستتان را به سمت کامپیوتری که وبسایت شما بر روی آن هاست راه اندازی شده است ارسال میکند. در واقع DNS نشاندهنده یک تکنولوژی قدرتمند اینترنت برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP است.
این رایانهها وب سرور نامیده میشوند. وب سرورها دارای یک نرمافزار خاص نصبشده مانند آپاچی هستند. که در دوره طراحی سایت با وردپرس بدون کدنویسی به طور کامل این موارد را بررسی کردیم.
اجزای دامنه
به طور کلی دامنه، از ۲ بخش اسم انتخابی شما و پسوند تشکیل شده است که خروجی آن آدرس سایت شما میشود.
نام دامنه
دامنه، نام منحصر به فرد و یکتا شما است . با قابلیت به یاد سپاری، جذاب با قابلیت برند شدن و کلی ویژگی های دیگر در این مورد هست، که باز هم پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش انتخاب نام دامنه را در وبلاگ سایت ویرآموز مشاهده کنید.
پسوند دامنه
پسوند های بسیار زیادی وجود دارند که هر کدام از آن ویژگی های خاص خود را دارند پسوند ها مثل (ir ، .com. و…) که در ادامه برخی از این پسوند ها را به طور کامل بررسی می کنیم.
انواع پسوند دامنه
ببینید پسوند ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند، اما همه آن ها ، ملزم به دریافت مجوز از شرکت ICANN می باشند، به پسوند هایی که مجوز رسمی دارند TLD یا (Top Level Domain) می گویند، که در ادامه این مقاله قصد دارم عنوان آن ها را برای شما همراهان وبلاگ ویرآموز توضیح دهم با من همراه باشید.
پسوند های عمومی
پسوند های شامل com. به معنی Commercials (آگهی های بازرگانی) که مناسب فعالیت تجاری می باشد، دامنه net. که به معنی network (شبکه) مناسب برای شبکه و در نهایت org. به معنی organization ( سازمان) که مخصوص ارگان هاست. اما نکته حائز اهمیت این است که محدودیتی برای ثبت این دامین ها وجود ندارد و هر کسی میتواند این دامین ها را برای کسب و کار خودش ثبت نام کند.
پسوند های اختصاصی
این دامنه ها همان طور که از نامشان مشخص است به طوری کاملاً اختصاصی، برای سازمان ها یا حتی افراد با فعالیت های مشخص در قوانین و چارچوب مشخص می باشد، از این نوع دامین میتوان به biz. اشاره کرد که مخفف Business (بیزینس) برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک با فعالیت خاص می باشد، مثال بعدی میتوانیم بزنیم، دامین محبوب pro. به معنی Professional (حرفه ای) است که حتماً نیاز به دریافت مجوز می باشد و افرادی در هر زمینه ای به صورت حرفه ای فعالیت می کنند، از این پسوند استفاده می کنند.
پسوند های دامنه ملی
شاید شما هم پسوند های کشوری را به صورت دو حرفی بشناسید. دامنه هایی مانند ir. که متعلق کشور خودمان ایران بوده و دامنه هایی مانند tr. که مربوط به کشور ترکیه بوده است. اما شاید سوال برای شما پیش بیاید که برخی از دامنه ها هم هستند که دو حرفی هستند ولی مربوط به کسب و کار ها می باشد، مانند tv. که مربوط به تلوزیون می باشد یا co. که مربوط به کمپانی ها می باشد! پس تکلیف این ها چیست؟
احتمالاً شما تا قبل از خواندن این مقاله، اشتباه فکر می کردید. در واقع دامنه tv. مربوط به کشور (تووالو) ”Tuvalu” می باشد و دامین co. مطعلق به کشور كلمبيا میباشد که به علت شبیه بودن پسوند این دامنه به کسب و کار ها، باعث شده است، این کشور ها از این فرصت استفاده کنند و از این طریق اقدام به فروش دامنه ملی کشور خودشان کنند، البته گفتنی است که این قبیل دامنه تنها به این کشور هایی که نام بردیم، خلاصه نمی شود و میتوان it، (مربوط به کشور ایتالیا Italy) ، us (مربوط به کشور آمریکا United States of America) و…. اشاره کرد.
اما دامین ملی به اینجا خلاصه نمیشود برخی از کشور ها مانند ایران، تقسیم بندی های مختلف و اختصاصی نیز ایجاد کرده اند مانند id. یا ac. که آن ها را ادامه کامل توضیح میدهیم.
دامنه ir
همان طور که گفتیم این دامنه متعلق به کشور خودمان است اما نکته ای که میخواهیم به آن اشاره کنیم این است که مسئول ثبت دامنه های با این پسوند، پژوهشگاه دانشهای بنیادی (مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات) واقع در تهران است و رئیس این ساز و کار احمد شکوفنده می باشد. طبق امار رسمی وبسایت ایرنیک (www.nic.ir) تا سال ۲۰۱۹ بیش از ۱ میلیون دامنه فارسی ثبت شده است در ادامه جدول فروش کامل دامنه فارسی را آماده کرده ایم.
انواع دامنه ملی ایران
co.ir : برای شرکت هایی که دارای مدارک احراز هویت و ثبت شرکت رسمی که در قالب سهامی خاص ، عام ، مسئولیت محدود و تضامنی می باشد.
ایران : این نوع پسوند برای دامنه های کاملاً فارسی میباشد، البته با هر مرورگری قابلیت دسترسی ندارند.
id.ir : این یک نوع دامین پرسنلی می باشد که فقط و فقط برای افرادی که ملیت ایرانی دارند میباشد و پیش شرط ثبت آن ارائه کد پستی ۱۰ رقمی و شماره ملی متقاضی می باشد.
org.ir : این پسوند برای شرکت و موسسات خصوصی ای که دارای مدارک احراز هویت می باشند ، فراهم شده است.
sch.ir : پسوند اختصاصی ، برای مدارسی که دارای مجوز رسمی از اداره آموزش پرورش می باشند.
gov.ir : این پسوند فقط و فقط مراکز و سازمان های دولتی می باشد که مدارک احراض آن می تواند به نام عضویت هیئت رئیسه یا نماینده شرکت باشد.
net.ir : فقط برای شرکت های ارائه دهنده اینترنت رسمی در ایران
چطور دامنه ثبت کنیم؟
برای خرید و ثبت دامنه فقط کافیست ابتدا یک نام برای خود انتخاب کنید . قبل از خرید دامنه ، حتماً به این نکته توجه داشته باشیدکه دامنه موردنظر شما قبلاً توسط سایت دیگری خریداری نشده باشد. شما میتوانید توسط سایت www.whois.com مشخص کنید که نام دامنه انتخابی شما ، آیا در سایتهای خارجی از آن استفادهشده یا نه. همچنین سایت whois.nic.ir نیز میتواند تکراری نبودن Domain در سایتهای ایرانی را برای شما مشخص کند. حتماً به این نکته توجه کنید که برای راه اندازی سایت ، پس از خرید دامنه ، حتماً باید هاستینگ هم خریداری کنید. شما میتوانید از برخی از شرکتها دامنه و هاستینگ خود را بهصورت یکجا تهیه کنید. شما می توانید همین الان در گوگل عبارت ثبت دامنه را جستجو کنید و دامین دلخواه خود را ثبت کنید.
ساب دامین چیست؟
یک نام انتخابی برای دامنه اصلی که کاملا اختیاری بوده و محدودیتی ندارد مثلا گوگل ازmail.google.com برایی جیمیل استفاده میکند ، استفاده از ساب دامین بر روی هر domain میتواند نامحدود باشد ، اما بهتر است با شرکت ارائه دهنده سرویس میزبانی هاستینگ خودتان مشورت لازم را داشته باشید.
پارک دامین چیست؟
پارک دامین به معنی نمایش دادن یک سایت با چند دامنه می باشد ، یعنی اگر شما ۲ سایت مانند viramoz.ir و viramoz.com داشته باشید ، یک سایت مشخص با همان دامنه که شما میخواهید ، بدون تغییر نام و چرخش به نامی دیگر نمایش داده شود.
ادان دامین چیست؟
با استفاده از ادان دامین شما میتوانید در یک فضا ، چند سایت را با محتوا های مختلف ایجاد کنید.
نیم سرور یا DNS چیست؟
به زبان ساده هر دامین برای اینکه مشخص شود روی کدام سرور باید نمایش داده شود بر روی آن DNS (دامین نیم سرور) تنظیم می شود. این نیم سرور ، روی سرور ها قبلا تنظیم شده است و تنها کافیست شما این DNS را روی دامین خود تنظیم نمایید. زمانی که شما از یک شرکت هاستینگ ، هاست می خرید در ایمیلی که مشخصات هاست ها را برای شما ارسال میکند بخشی به نام “نیم سرور” وجود دارد که به شما کمک میکند تا دامین های خود را برای آن هاست تنظیم نمایید.
whois چیست؟
whois به مجموع مشخصات ثبت کننده دامنه، مشخصات سرور و نیم سرور، تاریخ ثبت، تاریخ تغییرات و تاریخ انقضای دامنه گفته میشود.
نیک هندل (Nic Handle) چیست؟
یک هندل (Nic Handle) مختص دامنه های ir است و برای دامنه های بین المللی استفاده نمیگردد. هر شخصی برای اینکه یک دامنه ir به نام خودش داشته باشد باید در سایت www.nic.ir ثبت نام نماید. پس از ثبت نام به هر شخص یک شناسه که اصطلاحا به آن نیک هندل گفته می شود اختصاص داده میشود. این شناسه شامل دو حرف اول اسم مالک حساب و شماره ثبت نام شخص در سایت ایرنیک است.
دامین یا دامنه چیست؟
دامنه یا دامین (Domain) همان آدرسی هست که شما با وارد کردن آن در مرورگرتان ، وارد یک سایت می شوید. به واسطه دامین ، میتونید مشخص کنید که در محیط اینترنت در حال انجام چه فعالیتی هستید.
امیدواریم این مقاله در افزایش آگاهی شما در این زمینه کمک کرده باشد و شما بتوانید توسط این اطلاعات دامنه خود را به راحتی تهیه کنید